keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Big Brother ja viimeisen viikon uutiset

En ole katsonut vähään aikaan Big Brotheria. Aika on säästynyt netissä olemiseen! Päätin kuitenkin katsoa netin perusteella, että missä BB-talossa oikein mennään.

Laiton hakusanaksi "Big Brother 2011" ja etsintäajaksi viimeisen viikon. Google onneksi kertaa nettihirmulle, mitä BB-talossa tapahtuu. Google kertoi muun muassa tällaisista uutisista:
  • "Matin ammattì sai Sebastianin innostumaan". Sebastian halusi oppia Matilta hierontataitoja.
  • "BB-Matti esiintyi seksimessuilla".
  • "Häneltä Salari pyytäisi anteeksi". Salar putosi BB-alosta ja katuu rähinäänsä Sebastianin kanssa.
  • "Alaston BB-Janica peilaili itseään suihkussa"
  • "BB: Uudet asukkaat astelivat taloon". Uudet tulokkaat olivat Matti ja Rami.
  • "Terhillä yöllinen raivokohtaus - harkitsee luovuttamista".
  • "Suvi Matille: Kuorsaat kuin elefantti".
  • "Kuinka kauan Ramin suosio kestäisi"
  • "Levoton yö luvassa: Stefanille salatehtävä"
  • "Suvi: Rami on ollut tosi ihana!"
  • "Rami tunnusti: On mennyt luotto naisiin".
  • "Kolme miestä ja Suvi - katso suihkukuvat".
Tässä olivat toivottavasti tärkeimmät Big Brother 2011 uutiset. HeteroMies on nyt päivittänyt tilanteen.

maanantai 17. lokakuuta 2011

Kilpailu kiinteistönvälittäjistä - Kuka myy sinun asuntosi?

Lehtitiedot kertovat, että kiinteistönvälittäjistä kilpaillaan. Samaan aikaan kun asuntojen myynti hidastuu, parhaita kiinteistönvälittäjiä houkutellaan kilpaileviin firmoihin paremmalla palkalla. Kiinteistöfirmat saattavat luvata jopa tuplatiliä kiinteistönvälittäjälle!

Tässähän ei ole mitään ihmeellistä. Kun kauppa käy kuka tahansa saa talon myytyä! Mitä vaikeampaa asunnon myynti on, sitä parempia kiinteistönvälittäjiä tarvitaan.

Kun laitat asunnon myyntiin, maksat välityspalkkiota. Tästä välityspalkkiosta suurempi osa valuu nyt kiinteistönvälittäjien (ainakin niiden parhaimpien) taskuun. On suuri ero siinä, saako kiinteistönvälittäjä 25 % tai 50 % välityspalkkiosta itselleen.

Pienet kiinteistönvälittäjätoimistot lupaavat välittäjille suurempia summia ja suuret maksavat tavalliselle välittäjälle asunnon myymisestä noin 25 % provisiota. Pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoilla alkoi myllerrys keväällä 2010 kun Huom! -kiinteistönvälityskeskus palasi markkinoille. Muun muassa Kiinteistömaailma on menettänyt 15 välittäjää pääkaupunkiseudulla lyhyessä ajassa. Vaihtuvuus on siis mielettömän suurta.

Kuinka paljon kiinteistönvälittäjä ansaitsee?

Tilastojen mukaan välittäjien keskiansio on 3 300 euroa kuukaudessa. Jos välittäjällä on LKV -tutkinto hän saa pari sataa enemmän palkkaa. Parhaat kiinteistövälittäjät pääsivät vuonna 2009 tästä paljon parempiin tuloksiin. Alan parhaat asunnon välittäjät tienasivat 10 000 - 20 000 euroa kuukaudessa.

Oletko myymässä asuntoasi? Kuka myy sinun asuntosi? Jos välityspalkkio ei nouse, myyjän kannalta ei ole paljoakaan merkitystä sillä, miten kiinteistönvälitysfirma ja kiinteistönvälittäjä palkkion jakaa. Paitsi sillä, jos välittäjälle jää vain pieni palkkio, hän ei ole ehkä kovin innostunut asuntoasi myymään. Toisen asunnon myynti voi tuottaa enemmän.

Mitä kiinteistönvälitysfirma suosittelet? Miksi? Kun olet myynyt asuntoa, mistä välitysfirmasta sinulla on huonoja kokemuksia. Miksi?

20 maailman suosituinta kaupunkia vuonna 2011

Breaking Travel News on tehnyt listan maailman suosituimmista kaupungeista tänä vuonna. Tämä lista on tehty ennokoimaan koko vuoden 2011 tilannetta. Lista on tehty sen perusteella, miten monta kansainvälistä saapumita kyseiseen kaupunkiin on olemassa. Jollain tavalla aina kuin etsitään "maailman suosituinta" tai "Suomen suosituinta" on hyvä asettaa kriteerejä, millä nämä parhaimamt seulotaan muita. Tässä nyt nämä 20 suosituinta maailman kaupunkia vuonna 2011. Ehkä ennustukset pitävät kutinsa.
  1. Lontoo (20,1 miljoonaa)
  2. Pariisi (18,1 miljoonaa)
  3. Bangkok (11,5 miljoonaa)
  4. Singapore (11,4 miljoonaa)
  5. Hong Kong (10,9 miljoonaa)
  6. Madrid (10,1 miljoonaa)
  7. Istanbul (9,4 miljoonaa)
  8. Frankfurt (8,4 miljoonaa)
  9. Dubai (7,9 miljoonaa)
  10. Rooma (7,9 miljoonaa)
  11. Soul (7,9 miljoonaa)
  12. New York (7,6 miljoonaa)
  13. Amsterdam (7,4 miljoonaa)
  14. Kuala Lumpur (6,9 miljoonaa)
  15. Milano (6,7 miljoonaa)
  16. Barcelona (6,7 miljoonaa)
  17. Wien (6,2 miljoonaa)
  18. Shanghai (5,5 miljoonaa)
  19. Taipei (5,4 miljoonaa)
  20. Tokio (5,0 miljoonaa)

perjantai 14. lokakuuta 2011

8 asiaa, jotka eivät pelasta potkuilta

Työpaikan menetys on surkea juttu. Kun työssä väkeä laitetaan ulos, kysellään kuka lähtee ensimmäisenä. Monella työntekijällä on harhaluuloja asiasta.  Taloussanomat kirjasi 8 harhaa potkuista: Tätä et tiennyt. 8 harhaa potkuista.

Palkaton ylityö pelastaa työni? "Minua ei irtisanota, jos teen ylitöitä palkatta"
Ylitöiden tekeminen ei pelasta työpaikkaasi. Lisäksi ylityö ja ylipitkät työpäivät kuluttavat energiaasi. Työn tuottavuus voi jopa tippua.

Hyvin tehty työ säilyttää työpaikan? "En saa potkuja, jos teen työni hyvin"
Työ on aina tehtävä hyvin. Usein yksittäisten ihmisten hyvin tehty työ ei vaikuta laajoihin irtisanomisiin.

Mielistelijä saa pitää työpaikan? "Joustava ei saa potkuja. Nyt ei kannata sanoa vastaan pomolle"
Joustavuus ei takaa työpaikan säilymistä.  Älä suostu kaikkeen! Se ei välttämättä varmista työpaikkaasi.

Jos saan potkut, onko kaikki ohi? "En saa edistettyä uraani"
Potkut saanut henkilö voi edistä uraansa. Yrityksen sisällä tai muualla voi aueta uusia työpaikkoja. Pidä ansioluettelo päivitettynä ja valmiina koko ajan. Pääset hakemaan töitä nopealla aikataululla.

Jos olet ansainnut mielestäsi lisää palkkaa, pyydä sitä!  "Nyt ei kannata pyytää palkankorotusta" 
Palkkaneuvotteluja kannattaa käydä myös irtisanomisuhan alaisissa tehtävissä. Jos työnantajalla ei ole rahaa, lisää palkkaa ei voida tietenkään maksaa. Mutta jos työpaikalla vastuu lisääntyy, on oikein pyytää lisää palkkaa, vaikka joitakin ihmisiä jouduttaisiin irtisanoa.

Se minä vuonna tulit töihin ei ratkaise irtisanomista. "Viimeisenä taloon tullut lähtee ensimmäisenä"
Pitkä työura ei ole työpaikan tae. Myös pian eläkeiän saavuttavat pitkäaikaiset työntekijät  ovat vaarassa menettää työnsä.  Irtisanominen voi olla tapa päästä eroon kauan työskennelleestä työyhteisöä rasittavasta kaverista.  Joissakin työehtosopimuksissa on kirjattu irtisanomisjärjestys.

Raskaus estää potkut? "Raskaus suojelee potkuilta"
Raskaus ei suojaa täysin potkuilta. Jos työntekijä on perhevapaalla, häntä ei voida irtisanoa vapaan aikana. Mutta kun hän palaa työelämään, irtisanominen voi tapahtua.

Koeajan aikana on helppo antaa potkut. "Koeaika on vain muodollisuus"

Joissakin paikoissa myös hyvä työntekijä saa potkut koeajan viimeisenä päivänä.  Koeaikana irtisanominen on helppoa, silä  työsuhden purkua ei tarvitse perustella.

torstai 6. lokakuuta 2011

Steve Jobs kuollut

Steve Jobs, elektroniikkayhtiö Applen perustaja ja entinen toimitusjohtaja, kuoli keskiviikkona 5.10.2011.  Steve Jobs oli kuolleessaan 56-vuotias. Ei mikään ikäloppu. Mies parhaassa iässä!

Jobs oli nykyajan yksi suurimmista vaikuttajista teknolosisen tietämyksensä, innovaattisuutensa ja rohkeutensa vuoksi.  Hänen työnsä vaikuttaa nykypäivän ihmisten tapaan käsitellä tietoa, tehdä työtä ja viettää vapaa-aikaa.

Steve Jobs taisteli pitkään syöpää vastaan. Jo vuonna 2004 Jobs oli haimasyöpäleikkauksessa. Vuonna 2009 hän sai uuden maksan. Jobs oli monta kertaa sairaslomalla sairauksiensa vuoksi.

Yksi nykyajan suurimmista visionääreistä jäi pois Applen toimitusjohtajan tehtävistä elokuussa 2011. Hän ei mielestään pystynyt enää suoriutumaan tehtävästään.

Jobs perusti 21-vuotiaana  Steve Wozniakin kanssa Applen. Apple oli edelläkävijä tietokonealan vallankumouksessa, sillä tietokneiden käyttö perustui hiireen ja tietokoneen näytöllä olevien kuvakkeiden klikkaamiseen. Enää ei tarvinnut kirjoittaa  tietokonekielisiä komentoja ruutuun.

Vuonna 2001 Apple julkaisi iPodin, ja siitä alkoi firman tuhkimotarina. Muita merkittäviä tuotteita ovat olleet iTunes -musiikkikauppa, iPhone -puhelin,  App Store -sovelluskauppa ja iPad -sormitietokone.

Steve Jobs, lepää rauhassa. Rest in Peace.

tiistai 4. lokakuuta 2011

Kieltävätkö kansanedustajat pikavipit?

Pikavipit ovat herättäneet viime aikoina paljon keskustelua. Sisäministeri Päivi Räsänen on esittänyt, että pikavipit pitäisi kieltää tai ainakin niiden myöntämistä tulisi tiukentaa. Vipin saa nykyään kuulemma liian helposti.

Räsänen ei ole huolensa kanssa yksin. Tänään 68 kansanedustajaa kirjoitti toimenpidealoitteen. Tarkoituksena on kieltää pikavippitoiminta. Mukana hankkeessa ovat mm. Sampsa Kataja, Pia Viitanen ja Mari Kiviniemi. Myös he ovat sitä, mieltä että pikalainan saa nykyään aivan liian helposti.

Pikalainojen lisäksi politiikkojen pitäisi huomata, että lainat eivät aina ole se (ainoa) paha asia.

Ongelmana on myös vippien perintä. Perintäfirmojen ja vippifirmojen kytköksiä olisi hyvä selvittää. Jos joku ei voi maksaa lainaa takaisin (ainakin teoriassa) se olisi hyvä uutinen vippifirmalle, joka saa laittaa oman perintäfirman asialle. Jos rahan lainaaminen toi voittoa, perintä tuo sitä vielä lisää!

Kansanedustajat ovat hyvällä asialla. Vippien takia moni nuori - ja vanhempikin - on maksuvaikeuksissa.

Kilpailun rajoittaminen ei ole kuitenkaan yksinkertaista. Kuka määrittelee, mikä kilpailu rajoitetaan. Jos rajoitetaan yhtä elinkeinoa, pitäisikö myös muita rajoittaa? Mikä on kohtuullinen lainan korko? Olemmeko matkalla holhousyhteiskuntaan? Pitäisikö vippien takia ongelmiin joutuneilta ihmisiltä ottaa pois tietokone ja puhelin, jotta eivät voisi tilata uusia lainoja tekstiviestillä? Katsotaan, mitä kaikkea kansanedustajat keksivät. Aiemmin on ollut puhetta siitä, että opiskelijat ottavat pikavippejä ruokaan ja lääkärinkuluihin. Ei hyvältä näytä myöskään nykyopiskelijan elämä!